Historien - Hvad er adventure racing?

Adventure racing (AR) blev født i eventyrets land, New Zealand, hvor eventyrlystne sportsfolk eksperimenterede med at sammensætte forskellige "eventyrsaktiviteter" og ekspeditionsmomenter i én samlet sport. Multisporten blev kaldt adventure racing, hvilket siger sig selv: eventyrløb, eller løb i eventyrernes fodspor.

 

AR handler om at opleve

I gamle dage drog de eventyrlystne ud for at opdage nye lande, befolkninger og bestige store bjerge.
Igennem floder, jungler, over bjerge og gerne i mange dage, drog eventyrene ud for at opdage noget mennesket ikke før har set. Mennesket har altid søgt det ukendte - hvilket vi stadig gør, dog på en lidt anden måde, da størstedelen af jorden er opdaget, de store bjerge er besteget, og der er snart ikke mere tilbage på denne jord, som vi ikke kender til. Dog kalder vi os stadig for eventyrere. Eventyrere i den forstand, at vi stadig søger det ukendte. AR er for eventyrere, der gerne vil opdage noget nyt. Ikke nye lande eller bjerge, men det eventyrlige ved den menneskelige krop og dens evner.

 

Vi udfordrer os selv som aldrig før.

Adventure-rejser er hittet blandt det danske rejsefolk. Vi vil hele tiden i fodsporene på de mennesker, der drog på opdagelsesrejser. Vi bestiger bjerge med guider, tager på safari med de lokale, og vi betaler gerne for følelsen af, at vi opdager noget nyt, som ingen andre før har set.


Det hele skal være ekstremt, vildere og vildere. Vi skal højere op, base jumpe på nye måder, surfe på nye måder, bestige bjerge på måder, der ikke er gjort før og hele tiden udfordre os selv. Måske er det netop dét vi alle sammen søger. Jagten på det at komme uden for komfortzonen. Søgen på vores egne grænser og formåen. I AR er vi i fodspor på eventyrene. Vi krydser vand, trekker, løber, cykler, bestiger toppe og gør det gerne over lange distancer hurtigst muligt.

 

AR i folks stuer.

AR begyndte at blomstre i Danmark, da Discovery Channel i slutningen af 90’erne sendte adventure racet ”Eco-Challenge” ind i folks stuer.

Eco-Challenge er et ekspeditionsløb, hvor hold af 4 personer med begge køn repræsenteret, kæmper sig igennem flere hundrede kilometer, over bjerge, igennem sumpe, skove, floder mm. for at nå målet - at løbe først over målstregen i dengang ”verdens hårdeste adventure race”; en række tv-programmer der var så flot produceret, at billederne af den flotte natur hev folk med ind i den eventyrlige verden. Man fulgte holdene igennem modgang og medgang, i floder med krokodiller og på bjergtoppe med snestorme, imens vi sad hjemme i stuerne og drømte om at være en del af disse flotte billeder. Fascinationen af disse eventyrere bredte sig blandt de danske eventyrere. Få løb fandt sted i det ukendte, kun få danskere kastede sig ud i den nye sportsgren, og nu var AR så stille begyndt at spire i Danmark.

 

Nyere tids AR

Fra 1999 til 2005 blev der ca.  afholdt 15-20 forskellige løb rundt omkring i Danmark, og siden har interessen for sporten og antallet af danske løb været støt stigende. Flere og flere steder i landet dannes adventureraceforeninger hvor man kan træne med folk med samme interesse og evt. møde folk, man kan danne et hold med.

Adventure racere på tværs af landet har et godt fællesskab og har organiseret sig under Dansk Adventure Race Union, en landsdækkende cup og et årligt DM.